Wanneer je in de stad woont, zul je het probleem wel herkennen: afval. Je hebt te maken met ondergrondse, gezamenlijke containers, waar nooit alle afval van de hele flat of straat in past. En dus gooien mensen hun afval op straat. Meeuwen worden daar érg gelukkig van, maar jij en je buren vast minder. Er zit dan, zeker bij een grote opruiming, maar een ding op. een container huren. Gewoon voor tijdelijk. Zo weet je zeker dat jouw afval het straatbeeld niet zal vervuilen. Zo maken we samen de stad weer een beetje mooier.
Afval

Waar laat je je afval als je een winkel in de binnenstad hebt?

De binnenstad van iedere stad is over het algemeen niet heel gemakkelijk te bereiken. Ook niet voor de vuilniswagen. Toch hebben ook winkeliers in de binnenstad afval. Hoe gaan zij daar mee om? Door gezamenlijk met andere winkeliers een container te huren, hoeft de vuilniswagen minder vaak te rijden. En door het vuilnis in de container aan te bieden in plaats van in plastic zakken, hebben meeuwen en ratten mooi pech. Zo hou je, ook als winkelier, de binnenstad mooi en schoon. En dat is zeker voor winkeliers extra belangrijk. Zij willen natuurlijk niet dat hun klanten door vies en vuil de winkel in moeten.

Afval aanbieden in een woonwijk

Over het algemeen hebben mensen die in een woonwijk wonen óf zelf afvalbakken bij het huis staan óf een gezamenlijke (ondergrondse) container. Het gebeurt bijna nooit meer dat afval in vuilniszakken aan de weg gezet mag worden. Die zakken scheuren namelijk gemakkelijk bij het optillen of verplaatsen. Ook is het voor vuilnismannen en -vrouwen inmiddels te zware lichamelijke arbeid om met die zakken te gaan gooien. Dat is niet meer van deze tijd. Het is daarbij nog gevaarlijk ook, wie weet wat er voor scherps in zo’n zak zit? Omdat zo’n vuilniszak gauw scheurt, heeft ongedierte vrij spel. En als je iets niet wilt in je woonwijk… dan is het wel ongedierte.

Afval wordt gescheiden ingezameld

In Nederland is het inmiddels heel gebruikelijk dat afval gescheiden wordt ingezameld. Voor iedere afvalsoort is een aparte container beschikbaar. Of het nu gaat om restafval, groenafval, plasticafval of oud papier. En dat is allemaal voor het milieu. Want door alle vuilnis goed te scheiden, kan een groot deel hergebruikt worden. Zo hoeven er minder bomen gekapt te worden en komt er minder vieze uitstoot in de lucht.